Software

Tekstbestanden bewerken met de gEdit Linux Text Editor

Schrijver: Randy Alexander
Datum Van Creatie: 28 April 2021
Updatedatum: 13 Kunnen 2024
Anonim
Supersection 1, More Comfortable
Video: Supersection 1, More Comfortable

Inhoud

Leer hoe u door de interface kunt navigeren en met bestanden kunt werken

gEdit is een Linux-teksteditor die gewoonlijk wordt ingezet als onderdeel van de GNOME-desktopomgeving. Hoewel de meeste Linux-handleidingen en tutorials aanbevelen om de nano-editor of vi te gebruiken om tekstbestanden en configuratiebestanden te bewerken, is de gEdit-editor gemakkelijker te gebruiken dan nano en vi en werkt hij hetzelfde als Microsoft Windows Notepad.

Hoe gEdit te starten

Druk op een distributie met de GNOME-desktopomgeving op Super toets (de toets met het Windows-logo erop, naast de ALT-toets). Typ dan Bewerk in de zoekbalk en selecteer de Teksteditor icoon.


Bestanden openen in gEdit:

  1. Open de Nautilus-bestandsbeheerder.

  2. Navigeer naar de map die het bestand bevat dat u wilt openen.

  3. Klik met de rechtermuisknop op het bestand.

  4. Selecteer Openen met teksteditor. Selecteer als u deze optie niet ziet Openen met andere applicatieen kies vervolgens de Teksteditor keuze.

Je kunt ook bestanden in gEdit bewerken vanaf de opdrachtregel. Open een terminal en typ de volgende opdracht:

gedit

Om een ​​specifiek bestand te openen, geeft u de bestandsnaam na de opdracht gedit als volgt op:

gedit / path / to / file

Voer de opdracht gedit uit als een achtergrondopdracht, zodat de cursor terugkeert naar de terminal nadat u de opdracht hebt uitgevoerd om deze te openen. Om een ​​programma op de achtergrond uit te voeren, voegt u het ampersand-symbool als volgt toe:


gedit &

De gEdit-gebruikersinterface

De gEdit-gebruikersinterface bevat bovenaan een enkele werkbalk met een paneel voor het invoeren van de tekst eronder.

De werkbalk bevat items om bestanden te openen en op te slaan, tabbladen toe te voegen en het venster te bedienen. Selecteer Open om een ​​venster weer te geven met een zoekbalk om naar documenten te zoeken, een lijst met recent geopende documenten en de optie om toegang te krijgen Andere documenten. Als je kiest Andere documentenverschijnt er een bestandsdialoog waarin u in de directorystructuur kunt zoeken naar het bestand dat u wilt openen.

Er is een plusteken (+) naast Open. Wanneer u deze selecteert, wordt er een nieuw tabblad toegevoegd, zodat u meerdere documenten tegelijkertijd kunt bewerken.


Sparen toont de het dossier dialoogvenster. Kies een locatie in het bestandssysteem om het bestand op te slaan. U kunt ook de tekencodering en het bestandstype kiezen.

De Opties pictogram wordt aangegeven door drie verticale lijnen. Indien geselecteerd, wordt er een nieuw menu geopend met opties om het scherm te vernieuwen, een document op te slaan en af ​​te drukken, informatie in een document te zoeken, de weergave te wijzigen en meer.

De andere drie pictogrammen minimaliseren, maximaliseren en sluiten de editor.

Vernieuw het document

Vernieuwen is te vinden op de Opties menu. Deze optie is ingeschakeld wanneer het document dat u bewerkt, is gewijzigd sinds u het voor het eerst hebt geopend.

Als een bestand verandert nadat je het hebt geladen, verschijnt er een bericht op het scherm met de vraag of je het opnieuw wilt laden.

Druk een document af

De Afdrukken pictogram op de Opties menu toont het Afdrukinstellingen scherm en u kunt ervoor kiezen om het document af te drukken naar een bestand of printer.

Geef een document op volledig scherm weer

De Volledig scherm pictogram op de Opties menu geeft het gEdit-venster weer als een volledig scherm en verbergt de werkbalk. Om de modus volledig scherm uit te schakelen, plaatst u de muisaanwijzer boven in het venster en klikt u op Volledig scherm pictogram opnieuw.

Sla een document op

De Opslaan als menu-item op de Opties menu toont de Bestand opslaan dialoog venster. Gebruik het om te kiezen waar u het bestand wilt opslaan. De Bewaar alles menu-item slaat alle bestanden op alle tabbladen geopend op.

Zoek naar tekst

De Vind menu-item vindt u op de Opties menu. Selecteer de Vind menu-item om een ​​zoekbalk weer te geven. U kunt de tekst invoeren waarnaar u wilt zoeken en de richting waarin u wilt zoeken kiezen (omhoog of omlaag op de pagina).

De Zoek en vervang menu-item opent een venster waarin u naar tekst kunt zoeken en de tekst kunt invoeren waarmee u deze wilt vervangen. U kunt ook per geval zoeken, achteruit zoeken, alleen het hele woord matchen, rondlopen en reguliere uitdrukkingen gebruiken. Met de opties op dit scherm kunt u alle overeenkomende vermeldingen zoeken, vervangen of vervangen.

Gemarkeerde tekst wissen

De Duidelijk hoogtepunt menu-item is te vinden op de Opties menu. Dit wist geselecteerde tekst die is gemarkeerd met de Vind keuze.

Ga naar een specifieke regel

Selecteer om naar een specifieke regel te gaan Ga naar lijn menu-item op de Opties menu. Er wordt een klein venster geopend waarin u het regelnummer kunt invoeren waarnaar u wilt gaan.

Als het regelnummer dat u invoert langer is dan het bestand, gaat de cursor naar de onderkant van het document.

Geef een zijpaneel weer

Ga naar de Opties en selecteer de Visie submenu om de optie te vinden om het zijpaneel weer te geven of te verbergen. Het zijpaneel toont een lijst met geopende documenten. Om een ​​document te bekijken, klik erop.

Tekst markeren

De beschikbare markeringsopties zijn afhankelijk van het type document. Ga naar de om tekst te markeren Opties menu, selecteer Visie, kies dan Markeer modus. De lijst met modi bevat opties voor programmeertalen, waaronder Perl, Python, Java, C, VBScript, Actionscript en meer.

De tekst wordt gemarkeerd met de trefwoorden voor de gekozen taal. Als u bijvoorbeeld SQL hebt gekozen als markeringsmodus, ziet het script er mogelijk als volgt uit:

selecteer * uit de tabelnaam waar x = 1

Stel de taal in

Open de om de taal van het document in te stellen Opties menu. Vervolgens van de Gereedschap submenu, kies Taal instellen. Je kunt kiezen uit meerdere talen.

Controleer de spelling

Om een ​​document op spelling te controleren, opent u de Opties menu, selecteer het Gereedschap menu en kies vervolgens Controleer spelling.

Als een woord verkeerd is gespeld, wordt er een lijst met suggesties weergegeven. U kunt ervoor kiezen om het onjuiste woord te negeren, te negeren, te wijzigen of te wijzigen.

Er is nog een andere optie op de Gereedschap menu genoemd Markeer verkeerd gespelde woorden. Indien aangevinkt, worden alle verkeerd gespelde woorden gemarkeerd.

Voer de datum en tijd in

Ga naar om de datum en tijd in een document in te voegen Opties menu, selecteer het Gereedschap menu en kies vervolgens Datum en tijd invoegen. Er verschijnt een venster waarin u het formaat voor de datum en tijd kunt kiezen.

Ontvang statistieken voor uw document

Onder Opties > Gereedschap, er is een optie genaamd Statistieken. Dit toont een nieuw venster met statistieken voor het aantal regels, woorden, karakters (met spaties), karakters (zonder spaties) en bytes.

Voorkeuren

Selecteer de om de voorkeuren te vinden Opties > Voorkeuren. Er verschijnt een venster met vier tabbladen: Beeld, Editor, Lettertypen en kleuren en Plug-ins.

  • Ga naar de Visie tabblad om te kiezen of u regelnummers, een rechtermarge, een statusbalk, een overzichtskaart of een rasterpatroon wilt weergeven. U kunt ook woordterugloop in- en uitschakelen, één woord over meerdere regels verdelen en bepalen hoe markeren werkt.
  • Ga naar de Editor tabblad om de afstand voor tabbladen in te stellen, spaties in te voegen in plaats van tabbladen en te kiezen hoe vaak een bestand automatisch wordt opgeslagen.
  • Ga naar de Lettertypen en kleuren tabblad om het thema te kiezen dat door gEdit wordt gebruikt, evenals de standaardlettertypefamilie en -grootte.
  • Ga naar de Plug-ins tabblad om de plug-ins te vinden die beschikbaar zijn voor gEdit. Sommige plug-ins zijn gemarkeerd. Plaats een vinkje in het vak om anderen in te schakelen.

Zorg Ervoor Dat Je Eruit Ziet

Ons Advies

Hoe u uw Facebook-zoekgeschiedenis kunt wissen
Internet

Hoe u uw Facebook-zoekgeschiedenis kunt wissen

Blijkbaar heeft iedereen een Facebook-account, maar dat betekent niet dat we allemaal tevreden zijn om onze Facebook-zoekgechiedeni open te laten voor iedereen. Al u zich zorgen maakt over de hoeveel...
Wat is antivirus?
Internet

Wat is antivirus?

Antiviru i een type computerprogramma dat i ontworpen om computerviruen op te poren en te verwijderen die uw computer hebben geïnfecteerd. Ze kunnen ook voorkomen dat uw yteem wordt geïnfec...